De apotheker waakt over de veiligheid van je behandeling

Het verkeerd gebruik van geneesmiddelen houdt gezondheidsrisico's in. Daarom is aflevering van geneesmiddelen uitsluitend toevertrouwd aan apotheken. De apotheker levert geneesmiddelen af met kennis van zaken en deskundig advies.

Geneesmiddelen zijn geen snoepgoed. Verkeerd gebruik van geneesmiddelen kan gevaarlijke gezondheidsrisico's inhouden. Denk maar aan interacties met andere geneesmiddelen, contra-indicaties, dubbelgebruik of overmatig gebruik, …

Daarom vertrouwt de Belgische wetgever de aflevering van geneesmiddelen uitsluitend toe aan apotheken. Ook voor andere gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen is het slimmer om bij de apotheek langs te gaan en ze niet online te bestellen.

Waarom dat zo is? Als geneesmiddelenexpert levert de apotheker medicatie en andere gezondheidsproducten af met kennis van zaken én deskundig advies. Advies dat je nergens anders krijgt omdat apothekers rekening houden met mogelijke allergische reacties of interacties met andere geneesmiddelen en gezondheidsproducten die je gebruikt. 

Farmaceutisch dossier

Apothekers houden van al hun patiënten een farmaceutisch dossier bij waarin alle afgeleverde geneesmiddelen – en bij voorkeur ook de andere gezondheidsproducten – zijn opgenomen. Zo kunnen ze waken over een veilig medicatiegebruik.

Je kan als patiënt bijvoorbeeld in behandeling zijn bij verschillende artsen die ieder op zich geneesmiddelen voorschrijven die je niet samen mag innemen, of je krijgt twee keer slaapmedicatie voorgeschreven … Je apotheker zal je daarop wijzen en contact opnemen met de arts indien een bepaald geneesmiddel niet aangewezen is – of zelfs niet kan – omdat het voor gevaarlijke interacties zorgt met een ander geneesmiddel dat je moet innemen. 

Moet je verschillende geneesmiddelen gebruiken of ben je bij meerdere artsen in behandeling, dan ben je zeker van één constante: je apotheker houdt het overzicht en waakt over de veiligheid van je behandeling.