Missie en visie APB

Missie

APB, de federatie van Belgische officina-apothekers heeft een tweedelige missie: enerzijds zetten we ons met hart en ziel in om de unieke waarde van de officina apotheker te versterken en uit te dragen. De gezondheid  en de belangen van de patiënt staan daarbij centraal  om bij te dragen tot een betere volksgezondheid. Anderzijds is APB de onvermoeibare beschermer die de vrije beroepsuitoefening in de officina-apotheek wil waarborgen en verder ontwikkelen. Ook onze visie daarop is welomlijnd;

Visie

APB wil de officina-apothekers positioneren als onmisbare zorgverstrekkers & experts in de gezondheidszorg, erkend om hun expertise en toewijding. Daarom wil APB tot het uiterste gaan om zijn rol als vooraanstaande belangenorganisatie van officina-apothekers en bevoorrechte en geloofwaardige gesprekspartner voor de andere actoren in de sector te versterken.

APB treedt naar buiten met een krachtige, eensgezinde stem - van al zijn leden en medewerkers, en met respect voor ieder van hen - met een heldere  boodschap. APB streeft een dynamische bedrijfscultuur na door zich te omringen met een bruisend team van medewerkers die elkaar versterken en inspireren en die  uitblinken in expertise en in doeltreffendheid om performante, vernieuwende en aan de dagelijkse officina-praktijk aangepaste diensten en tools te ontwikkelen en aan te bieden. APB streeft naar een scherpe en efficiënte aanpak: we handelen proactief, denken creatief en werken doeltreffend, ondersteund door  heldere communicatie op alle niveaus.

In de praktijk

Belangenbehartiging

Als officiële gesprekspartner van de overheid ijvert APB voor een bredere erkenning en meer verantwoordelijkheden voor apothekers, zoals het toedienen van vaccinaties bijvoorbeeld. APB streeft tevens naar een betere vergoeding voor de tijdsintensieve zorgdiensten die apothekers verlenen.

Innovatie in zorg

APB ontwikkelt diensten voor farmaceutische zorg die multidisciplinaire samenwerking stimuleren, zoals de dienst Huisapotheker bijvoorbeeld of het GGG Astma en COPD en het afbouwprogramma voor slaapmedicatie.

Technologische ondersteuning

Door up-to-date databanken te integreren in apothekersoftware, zorgt APB ervoor dat apothekers altijd toegang hebben tot de meest recente informatie voor correcte zorgverlening en advies.

Kwaliteitsgarantie

Met diverse tools, programma's en een eigen labo voor het testen van bereidingen, helpt APB apothekers om de hoogste kwaliteitsnormen te handhaven.

Helpdesk en ondersteuning

Of het nu gaat om juridische, praktische of farmaceutische vragen, de medewerkers van APB staan iedere dag klaar om te antwoorden op de vragen van apothekers en hen te  ondersteunen.

Veilige gegevensuitwisseling

APB creëert een veilige omgeving voor het elektronisch delen van patiëntgegevens met andere zorgverleners, wat datagedreven zorg mogelijk maakt.

Publieke bewustwording

Via de publiekswebsite apotheek.be positioneert APB de apotheker als een volwaardige eerstelijnszorgverlener en promoot zijn/haar expertise bij het grote publiek.

APB evolueert mee met de veranderende behoeften van patiënten en de gezondheidszorg, terwijl we trouw blijven aan de kernwaarden van deskundigheid, toegankelijkheid en patiëntgerichte zorg van de apotheker.  Met APB als sterke partner kunnen Belgische apothekers zich blijven ontwikkelen als onmisbare schakels in het zorglandschap, klaar om de uitdagingen van morgen aan te gaan.