Governance

11 SEP. 2024

Je kan het bestuur van APB vergelijken met de werking van een regering. In dat opzicht is het Bestuursorgaan het parlement: zij maken de wetten die het dagelijks bestuur van APB – de regering - uitvoert. De kiezers, het ‘volk’, dat is de Algemene vergadering, samengesteld uit de vertegenwoordigers van onze effectieve leden (de lokale beroepsverenigingen).

De Algemene vergadering

Als je het bestuur van APB zou vergelijken met de werking van een regering dan is de Algemene Vergadering ‘het volk’, de kiezers.

De Algemene Vergadering bestaat uit vertegenwoordigers van de lokale beroepsverenigingen en komt gewoonlijk een keer per semester samen.

Alle leden van de beroepsverenigingen zijn welkom op de Algemene Vergadering, maar het zijn enkel de vertegenwoordigers die stemrecht hebben.

Onze leden beroepsverenigingen: 

  • APNL - Association des Pharmaciens de Namur et de Luxembourg
  • APPL - Association Pharmaceutique de la Province de Liège
  • BAF - Brabants Apothekers Forum
  • BAM - Beroepsvereniging der Apothekers van Mechelen
  • CERPAN - Cercle Royal Pharmaceutique de l'Arrondissement de Nivelles
  • DE WESTVLAAMSE - Westvlaamse Apothekersvereniging
  • KAVA - Koninklijke Apothekersvereniging Van Antwerpen
  • KAVW - Koninklijke Apothekersvereniging Van Waasland
  • KFK - Kempische Farmaceutische Kring
  • KLAV - Koninglijk Limburgs Apothekers Verbond
  • KOVAG - Koninglijk Oost-Vlaams Apothekersgild
  • pharmacy.brussels
  • UPHOC - Union Pharmaceutique du Hainaut Occidental
  • UPVE - Union Pharmaceutique de l'arrondissement judiciaire de Verviers et Eupen
  • URPC - Union Royale Pharmaceutique de Charleroi

Bestuursorgaan

Je kan het Bestuursorgaan vergelijken met het parlement, zij maken de wetten die het dagelijks bestuur van APB uitvoert.

Het Bestuursorgaan bestaat uit (maximum) 12 bestuurders die overeenkomstig de statuten van APB voor een duur van vier jaar door de Algemene Vergadering worden benoemd.

Het Bestuursorgaan komt gewoonlijk 1 keer per maand samen. De opdracht van het Bestuursorgaan bestaat erin belangrijke strategische, politieke en economische beslissingen te nemen in het kader van de missie en visie van APB, zij bepalen de politieke richting die het apothekersberoep uitgaat.

Strategische masterminds

De leden van het BO zijn de strategische masterminds van APB. Ze bedenken met de onmisbare input van het Dagelijks bestuur de langetermijndoelen en ze bepalen de richting die APB vaart. De leden van het Bestuursorgaan zijn voornamelijk praktiserende apothekers, ze zijn dus best geplaatst om hierin het voortouw te nemen omdat ze heel goed aanvoelen welke impact bepaalde maatregelen in de dagelijkse praktijk (zullen) hebben.

Nieuw voor het mandaat 2024 – 2027 van het Bestuursorgaan is dat er iedere zes maanden een ander bestuurslid het voortouw neemt als chairman. Dat alterneren is bedoeld om de betrokkenheid van alle leden te verhogen en hen de kans te geven om nauwer samen te werken met het Dagelijks bestuur van APB.

Het Bestuursorgaan is de verbinding tussen de apotheker op het terrein en APB.

Dagelijks bestuur

Om de vier jaar verkiest het Bestuursorgaan een Voorzitter en zijn ploeg kandidaten voor het Dagelijks bestuur, de ‘regering’ van APB die de ‘wetten’ uitvoert. Het Dagelijks bestuur is samengesteld uit de zes leden: een Voorzitter, een Ondervoorzitter en twee Secretarissen-generaal, evenals de Algemeen Directeur van APB en een lid van het Operationeel Comité. De Voorzitter en de Ondervoorzitter behoren verplicht tot verschillende taalgroepen, zoals ook geldt voor de Secretarissen-generaal. Het Dagelijks bestuur neemt collegiaal het dagelijks bestuur van APB waar, en verdeelt de verschillende daarmee verband houdende taken en functies onder elkaar.

DB_DJ_2024

Voorzitter Koen Straetmans koen.straetmans@apb.be
Ondervoorzitter Michael Storme michael.storme@apb.be
Secretaris-generaal (NL) Hendrik De Rocker hendrik.derocker@apb.be
Secretaris-generaal (FR) Nicolas Echement nicolas.echement@apb.be
Lid van het Operationeel comité Luc Vansnick luc.vansnick@apb.be
General Manager, van rechtswege lid Luc Adriaenssens luc.adriaenssens@apb.be

Operationeel comité

Het Operationeel Comité is samengesteld uit de directeurs van de verschillende diensten en afdelingen van APB en wordt voorgezeten door de Algemeen directeur.

Algemeen Directeur Luc Adriaenssens
Directeur Political Affairs Luc Vansnick
Directeur CWOA Jan Saevels
Directeur IT Erwin Vanderhaeghen
Directeur Flux  Marc Buckens

Onze vzw's

Om bepaalde noden van apothekers te tackelen heeft APB ook een aantal vzw’s mee opgericht:

  • FarmaFlux werd als een overkoepelende vzw opgericht op initiatief van VAN, AUP, APB en OPHACO om de gegevensuitwisseling van en naar de apotheken op een veilige en uniforme manier te beheren. FarmaFlux vzw waakt over de kwaliteit en de juistheid van de gegevens die de apothekers willen uitwisselen vooraleer ze in de centrale databank van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) terechtkomen. Daarnaast kijkt de vzw strikt toe op het veilig gebruik van de via het GFD gedeelde patiëntengegevens, aangezien FarmaFlux de wettelijke verantwoordelijkheid draagt voor de privacybescherming van de patiënten. Het garanderen van veiligheid en uniformiteit is de absolute prioriteit van FarmaFlux.
  • IFEB, Het Instituut voor Farmaco-Epidemiologie in België, wordt gezamenlijk beheerd door vertegenwoordigers van artsen en apothekers, en heeft als doelstelling het bijdragen  tot de epidemiologische interpretatie van gegevens over geneesmiddelen.  Het instituut doet dit met respect voor het privéleven van de patiënten en het beroepsgeheim van de zorgverstrekkers.
  • MFK: De vzw Medisch Farmaceutische Kwaliteitszorg  werd opgericht in 1998 en heeft als doel de herwaardering en stimulering van de magistrale bereiding. Dit doet MFK door het organiseren van MFO voor artsen en apothekers rond magistrale bereidingen, door het organiseren van LOK-avonden voor artsen rond magistrale bereidingen, door ondersteuning te bieden via hun website met tal van nuttige en praktische informatie en door de verspreiding van het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF, een officieel formularium met gevalideerde formules) en andere gevalideerde formules uit buitenlandse formularia.