De apotheker als geneesmiddelenexpert

Wie staat er voor je klaar als je bij een apotheek naar binnenstapt? Een geneesmiddelenexpert pur sang. Een apotheker heeft jarenlang gestudeerd en blijft zich permanent bijscholen om de beste zorg te kunnen bieden.

Het begint allemaal met de universitaire opleiding Farmaceutische Wetenschappen. De opleiding duurt minstens 5 jaar, inclusief een stage van 6 maanden in een apotheek, zodat studenten alvast van het echte werk op het terrein kunnen proeven.  Tijdens de drie jaar durende bacheloropleiding duiken de studenten in de wondere wereld van geneesmiddelen en leggen ze een stevige wetenschappelijke basis. Daarna volgt de spannende masterfase waar ze kunnen kiezen tussen twee richtingen:

  • Master in de farmaceutische zorg: perfect voor wie droomt van een carrière in de apotheek, waar je elke dag mensen helpt.
  • Master in de geneesmiddelenontwikkeling: ideaal voor wie de farmaceutische industrie wil induiken.

Afgestudeerde masters kunnen daarnaast ook terecht bij de overheid, in het onderwijs of in het wetenschappelijk onderzoek.

Sommige afgestudeerde masters kiezen daarna voor een master-na-master. Ze kunnen zich specialiseren tot ziekenhuisapotheker, industrieapotheker of zelfs apotheker-klinisch bioloog.

In Vlaanderen kan je de opleiding in de Farmaceutische Wetenschappen volgen aan de universiteiten van Gent (UG), Leuven (K.U.L) en  Antwerpen (UA.), en in Brussel aan de VUB.

Permanente vorming

Een up-to-date expertise houdt ook in dat apothekers zich voortdurend bijscholen. Zo blijven ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen ze altijd het beste advies geven. Permanente vorming is bovendien een wettelijke, professionele en deontologische verplichting. Twee navormingsinstituten IPSA (Instituut voor Permanente Studies voor Apothekers) en SSPF (Société Scientifique des Pharmacies Francophones) organiseren postacademische (avond)lessen.

De Orde der Apothekers

Alle apothekers zijn lid van De Orde der Apothekers, die er voor zorgt dat de apothekers zich aan de regels houden. De regels noemt men de deontologische code of code voor farmaceutische plichtenleer. Elke apotheker die -zoals wettelijk verplicht – bij de Orde is ingeschreven, moet de principes en regels van deze code volgen.

De Orde zag het levenslicht in 1949 en werd opgericht om de commercialisering van het beroep tegen te gaan. De allereerste regel die werd opgesteld, legde de verplichting van de wachtdienst op. In 2010 werd de deontologische code aangepast aan de nieuwe rol en taak van de apotheker als farmaceutisch zorgverlener.

De apotheker is sindsdien deontologisch verplicht om onder meer farmaceutische zorg en opvolging van zijn patiënten te garanderen en om waakzaam te zijn voor overconsumptie van geneesmiddelen. Dat zorgt ervoor dat je als patiënt altijd op je apotheker kan vertrouwen.