Autocontrole magistrale bereidingen

DGO

Aan de hand van een systeem van autocontrole, waakt de sector over de hoogstaande kwaliteit van de magistrale bereidingen die de apotheker aflevert aan de patiënt.

De veiligheid van de patiƫnt

De patiënt heeft recht op magistrale bereidingen van hoogstaande kwaliteit. Zo garanderen we immers de veiligheid van de behandeling.

De apotheker draagt de verantwoordelijkheid voor alle producten die hij of zij aflevert, ook voor de magistrale bereidingen van eigen hand (K.B. 21 januari 2009). Dat houdt in dat de apotheker de kwaliteit van de eigen magistrale bereidingen geregeld laat controleren en de kwaliteit kan aantonen.

Via een systeem van autocontrole gaat de sector zelf na hoe het met de kwaliteit van bereidingen gesteld is, worden eventuele problemen vastgesteld en kunnen wijzigingen aan de formuleringen aanbevolen worden. De sector zelf krijgt de verantwoordelijkheid om hierop toe te zien. Dit kreeg in 2017 vorm  via het 'Kwaliteitsprogramma Bereidingen'.

Het Kwaliteitsprogramma Bereidingen

Een werkgroep van vertegenwoordigers van APB, Ophaco, de Belgische vereniging van ziekenhuisapothekers (BVZA) en apothekers uit het werkveld definieert jaarlijks een programma met een tiental formules van bereidingen om te analyseren.

Door deel te nemen aan het Kwaliteitsprogramma bereidingen geniet je van een heldere en gratis analyse (zowel analytisch als administratief) van een door jou gemaakte bereiding. Dit versterkt de kwaliteit van de bereidingen in je apotheek en het positieve imago van ons beroep.

Apothekers kunnen zich inschrijven voor deze analysecycli. De deelnemende apotheek (officina- of ziekenhuisapotheek) ontvangt persoonlijke feedback over de gemaakte bereiding. De algemene feedback van een cyclus wordt gecommuniceerd aan het apothekerskorps.

Info voor apothekers

Ben je apotheker en wil je graag meer info over het Kwaliteitsprogramma Bereidingen?

Lees meer
Lees meer

Het KPB in de praktijk