Zorgdiensten in de apotheek

Met een waaier aan - gepersonaliseerde - zorgdiensten bevestigen apothekers hun toegevoegde waarde als farmaceutische zorgverstrekkers.

Patiënten kunnen voor veel meer dan het louter afhalen van geneesmiddelen en gezondheidsproducten bij hun apotheker terecht. Hun vertrouwde apotheker kan bijvoorbeeld ook hun huisapotheker worden, het is de sokkel van alle zorgdiensten die aangeboden worden in de officina-apotheek.

Medicatieschema

De huisapotheker volgt patiënten op en begeleidt hen bij het goed gebruik van geneesmiddelen (GGG). De voornaamste opdracht van de huisapotheker is het up-to-date houden van het medicatieschema en het schema (elektronisch) beschikbaar maken voor de andere leden van het zorgteam en uiteraard ook voor de patiënt zelf. Het medicatieschema is niet alleen een handig hulpmiddel voor chronische patiënten, die soms door de bomen het bos niet meer zien, het is ook meer dan praktisch voor andere zorgverleners om dubbelgebruik en interacties met andere geneesmiddelen te voorkomen.

Gezonder worden

Je apotheker kan je ook helpen om gezonder te worden. Door je te begeleiden bij een rookstop of bij het afbouwen van slaapmedicatie bijvoorbeeld. GGG Astma, GGG COPD en GGG Opstarttraject diabetes zijn dan weer diensten die nuttig zijn voor het verbeteren van de therapietrouw en het onder controle krijgen of houden van de specifieke aandoeningen.

Vaccinatie in de apotheek

Sinds de covidpandemie is de apotheker ook bij veel mensen gekend als laagdrempelige en toegankelijke vaccinator. Naast covidvaccinatie moedigt de apotheker ook aan om je tegen seizoensgebonden griep te vaccineren indien je een risicopatiënt bent. Een preventieve actie omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen.

apotheek.be

De hierboven genoemde voorbeelden zijn maar een greep uit de vele zorgdiensten waarmee de apotheker mee bouwt aan een gezondere samenleving. Om patiënten te informeren en sensibiliseren over gezondheidsthema’s en aangeboden diensten in de apotheek, kan de apotheker gebruik maken van de informatie die we verspreiden via onze publiekswebsite apotheek.be

Meer weten?

Op apotheek.be vind je alle informatie over de zorgdiensten die aangeboden worden in de apotheek.

Ga naar apotheek.be